Program for besøg i Indonesien

Den 2.-4. december 2019 aflægger H.K.H. Kronprinsessen besøg i Indonesien sammen med udviklingsminister Rasmus Prehn og Executive Director for FN’s Befolkningsfond (UNFPA) Natalia Kanem.

Foto: Mast Irham, EPA, Ritzau Scanpix ©

Med fokus på seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (SRSR) vil Kronprinsessen sammen med udviklingsminister Rasmus Prehn og Executive Director for FN’s Befolkningsfond (UNFPA) besøge Indonesien fra den 2.-4. december. Besøget skal give indblik i, hvordan SRSR-udfordringer og -løsninger håndteres i Indonesien. Herudover vil Hendes Kongelige Højhed deltage i fejringen af 70-året for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Indonesien.

Hendes Kongelige Højhed har været protektor for UNFPA siden 2010. Gennem årene har Kronprinsessen som protektor for organisationen haft særlig fokus på kampen mod småbørnsdødelighed, mødredødelighed, omskæring af piger og kvinder, samt at både kvinder og mænd har ret til et sundt liv og til lige muligheder. Disse emner er UNFPA’s nøgleindsatsområder, og under besøget i Indonesien vil Kronprinsessen deltage i besøg og møder, der understøtter dette fokus samt vigtigheden af at inddrage mænd, unge og religiøse ledere i arbejdet med at fremme SRSR.

Program

Mandag den 2. december

Paneldebatten "Healthy & Organic Parenting"
Kl. 14.30

Kronprinsessen overværer og taler ved en paneldebat med fokus på blandt andet børn, sund kost og motion. Ved debatten deltager også en række unge influencere.

Markering af World AIDS Day 2019
Kl. 16.00

Kronprinsessen deltager i anledning af World AIDS Day 2019 den 1. december i en markering af dagen. I forbindelse med arrangementet vil Kronprinsessen holde en tale og indgå i dialog med unge samt aktivister. Ved markeringen deltager også udviklingsminister Rasmus Prehn og Executive Director for UNFPA Natalia Kanem. UNFPA i Indonesien er ledende inden for AIDS-forebyggende arbejde for regionens sexarbejdere og fremmer blandt andet arbejdernes kendskab til deres HIV-status samt viden om sikker sex.

Se video fra markeringen af World AIDS Day 2019.

Arbejdsmiddag hos den danske ambassadør
Kl. 18.00

Kronprinsessen deltager sammen med udviklingsminister Rasmus Prehn, Executive Director for UNFPA Natalia Kanem samt myndighedsrepræsentanter i en arbejdsmiddag hos H.E. Danmarks ambassadør i Indonesien Rasmus Abildgaard Kristensen.

Tirsdag den 3. december

Besøg ved Indonesia Midwives Association
Kl. 8.00

Kronprinsessen og Executive Director for UNFPA Natalia Kanem besøger den indonesiske forening for jordemødre. I forbindelse med besøget vil der være dialog om blandt andet kvindelig omskæring, som på trods af at være ulovligt stadig praktiseres på baggrund af blandt andet traditioner og religiøs fortolkning. UNFPA i Indonesien støtter indsatser for både uddannelse af jordemødre og udbredelse af viden om kvindelig omskæring. Organisationen er blandt andet med til at opgradere jordemoderuddannelsens curriculum samt at være i dialog med religiøse ledere om fejlagtige forbindelser mellem pigeomskæring og islam.

Dialog om kønsbaseret vold og humanitær krisehåndtering
Kl. 10.00

Kronprinsessen deltager i dialog med repræsentanter fra de indonesiske sundhedsmyndigheder samt organisationen National Commission for Violence against Women. Organisationen beskæftiger sig med indonesiske kvinders basale rettigheder, herunder især med henblik på alle former for vold mod kvinder.

Besøg på mobil sundhedsklinik
Kl. 15.30

Kronprinsessen, udviklingsminister Rasmus Prehn og Executive Director for UNFPA Natalia Kanem besøger caféen Peacumber Coffee, hvor der er opstillet et eksempel på en mobil sundhedsklinik. De mobile klinikker er et af UNFPA’s tiltag til fordel for adgang til prævention i Indonesien. Pigers og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder (SRSR) anerkendes, men prævention tilbydes ikke til ugifte kvinder samt gifte kvinder uden tilladelser fra deres mænd. Klinikkerne tilbyder gratis adgang til information, sundhedsydelser samt prævention, og ved den mobile klinik på Peacumber Coffee deltager Kronprinsessen i en dialog om SRSR-information rettet mod unge.

Fejring af 70-året for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Indonesien
Kl. 19.00

Kronprinsessen deltager i og holder tale ved lanceringen af fejringen for landenes diplomatiske forbindelser. I forbindelse med arrangementet vil logoet for den officielle fejring blive præsenteret, og Hendes Kongelige Højhed vil sammen med udviklingsminister Rasmus Prehn samt Executive Director for UNFPA Natalia Kanem overvære en dansk-indonesisk ballet og blive budt på en dansk-indonesisk menu.

Onsdag den 4. december

Besøg på sundhedscentret Puskesmas Tegalrejo
Kl. 10.00

Kronprinsessen aflægger sammen med Executive Director for UNFPA Natalia Kanem besøg på et lokalt offentligt sundhedscenter. De lokale centre er et eksempel på en generel forbedring af Indonesiens sundhedsdækning ligesom en national sundhedsforsikring, der blev introduceret i 2014. UNFPA samarbejder med myndigheder og forskningsinstitutioner om at undersøge, hvor godt graviditets- og fødselsydelser samt adgang til prævention fungerer i praksis. I den forbindelse deltager Hendes Kongelige Højhed under besøget i en dialog om pigers og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder.

Frokost i Sultanens palads
Kl. 11.45

Kronprinsessen deltager sammen med udviklingsminister Rasmus Prehn i en frokost på Sultan Hamengkubuwono X’s palads i byen Yogyakarta.

Dialog om familieplanlægning og involvering af mænd
Kl. 13.00

Kronprinsessen og udviklingsminister Rasmus Prehn møder indonesiske religiøse ledere og indgår i dialog om blandt andet familieplanlægning. I Indonesien spiller religion en central rolle i fremme af familieplanlægningsprogrammer samt rådgivning til vordende forældre, og UNFPA sætter derfor ind gennem blandt andet ekspertbistand til religiøse rådgivere og forbedring af mænds viden om familieplanlægning.