Program for besøg i Island

H.M. Dronningen besøger den 1. december 2018 Islands hovedstad Reykjavík.

Foto: Jens Nørgaard Larsen, Ritzau Scanpix ©

H.E. Islands Præsident Guðni Thorlacius Jóhannesson er vært ved besøget, der markerer 100-året for Islands suverænitet.

Dronningens besøg byder på et alsidigt program med afsæt i Islands historie, udvikling og identitetsfølelse. Derudover er et gennemgående tema under besøget det særlige forhold Danmark – Island imellem. Et af Dronningens navne, Þórhildur, vidner desuden om Dronningens personlige tilknytning til landet, der i Dronningens fødselsår 1940 endnu var i personalunion med Danmark og med den danske konge som statsoverhoved for begge lande.

Sidst Dronningen besøgte Island var i 2013 i anledning af 350-års-jubilæet for professor og manuskriptsamler Árni Magnússon, der grundlagde den Arnamagnæanske Håndskriftsamling. I oktober i år aflagde Islands Præsident besøg i Danmark, hvor Præsidenten deltog i Danmarks officielle fejring af 100-året for Islands suverænitet. Præsidenten og fru Eliza Jean Reid deltog desuden i H.K.H. Kronprinsens 50-års fødselsdag i maj måned og var ligeledes på statsbesøg i Danmark i januar 2017.

Lørdag den 1. december

Besøg i Harpa
Kl. 11.30

Dronningen besøger koncert- og operahuset Harpa og modtages af Islands Præsident og fr. Eliza Jean Reid. Under besøget får Dronningen forevist en udstilling af designer Hörður Lárusson om historien bag tilblivelsen af det islandske flag. Der vises desuden forskellige forslag til flag for det islandske rige, som udarbejdedes for et århundrede siden.

Frokost i Harpa
Kl. 11.55

Dronningen deltager i en frokost i Harpa med deltagelse af blandt andre Islands Præsident og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Højtidelighed ved regeringskontoret på Lækjargata
Kl. 13.00

Dronningen deltager i den islandske regerings højtidelighed foran regeringsbygningen på Lækjargata. Her blev ikrafttrædelsen af den Dansk-Islandske Forbundsaftale proklameret den 1. december 1918. Ved højtideligheden deltager desuden Islands Præsident, statsminister Lars Løkke Rasmussen, den islandske statsminister Katrín Jakobsdóttir og den islandske regering. Der vil være musikalsk underholdning ved et blæserorkester og kor.

Besøg ved Listasafn Íslands
Kl. 14.35

Dronningen besøger Islands nationalgalleri Listasafn Íslands og får her forevist udstillingen ”Blossoming”, der fortæller om tilblivelsen og udviklingen af Island som selvstændig nation.

Besøg ved Veröld, Vigdís Finnbogadóttir Instituttet
Kl. 15.30

Dronningen besøger Vigdís Finnbogadóttir Instituttet for Fremmedsprog, som er et forskningscenter ved Islands Universitet. Centrets grundlægger er den tidligere præsident Vigdís Finnbogadóttir, der under besøget vil vise Dronningen rundt i en udstilling om sit liv og virke. Hendes Majestæt vil efterfølgende få en orientering om undervisningen og forskningen på instituttets sprogcenter samt åbne en udstilling med værker af den danske kunstner Karin Birgitte Lund. Som afslutning på besøget vil Dronningen overrække to forskerstipendier ”HM Queen Margrethe II Distinguished Research Project on the Danish-Icelandic reception of Nordic antiquity”.

Middag på Bessastaðir
Kl. 18.00

Dronningen deltager i Islands Præsidents middag på Bessastaðir, som er Præsidentens residens.

Festforestilling i Harpa
Kl. 20.00

Dronningen deltager i og holder tale ved en festforestilling i koncert- og operahuset Harpa. Der vil desuden være taler ved Islands Præsident og den islandske statsminister.