Program for besøg i Polen

Den 25. november 2019 deltager Kronprinsparret i markeringen af 100-året for genetableringen af de diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Polen. Det sker i Polens hovedstad Warszawa efter invitation fra H.E. Polens Præsident, Andrzej Duda.

Kronprinsparret besøger Warszawa Foto: Czarek Sokolowski, AP/Ritzau Scanpix ©

Dette efterår er det 100 år siden, at Danmark og Polen genoptog de diplomatiske forbindelser. Det skete, efter at Polen i 1918 genvandt sin selvstændighed i forbindelse med afslutningen på 1. Verdenskrig. 100-året for genetableringen markeres med et besøg, som vil have fokus på det dansk-polske samarbejde inden for blandt andet forsvar, energi, erhverv og kultur samt landenes forhold i de seneste 100 år. Kronprinsparret besøgte sidst den polske hovedstad Warszawa i forbindelse med et erhvervsfremstød i 2014, hvor Deres Kongelige Højheder blandt andet besøgte Præsidentpaladset og Den ukendte soldats grav.

Kronprinsparret ledsages af sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke. Deres Kongelige Højheder ledsages desuden af en dansk og en polsk erhvervsdelegation.

Program

Mandag den 25. november

Velkomstceremoni ved Præsidentpaladset
Kl. 11.30

Præsident Andrzej Duda og førstedame Agata Kornhauser-Duda byder Kronprinsparret velkommen ved Præsidentpaladset.

Officiel frokost på Præsidentpaladset
Kl. 12.00

Præsidentparret er værter ved en officiel frokost for Kronprinsparret med deltagelse af repræsentanter fra det polske og danske erhvervs- og kulturliv.

Kranselægning ved Den ukendte soldats grav
Kl. 13.25

Kronprinsparret deltager i kranselægning ved Den ukendte soldats grav, der er et mindesmærke for soldater, som har mistet livet for Polen.

Åbning af historikerkonference på Uniwersytet Warszawski
Kl. 13.45

Kronprinsparret deltager i åbningen af en historikerkonference om det dansk-polske forhold gennem de seneste 100 år. Her vil der blandt andet være fokus på den kolde krig samt Polens optagelse i NATO og medlemskab af EU.

Besøg på veterancentret Centrum Weterana
Kl. 14.15

Kronprinsparret aflægger besøg ved de polske væbnede styrkers veterancenter, hvor der bliver mulighed for at møde danske og polske veteraner. Ved besøget sættes der fokus på forsvarsområdet mellem Danmark og Polen og det fælles engagement i internationale operationer.

Afsløring af mindeplade for billedhugger Bertel Thorvaldsen ved statue af Kopernikus
Kl. 15.00

Kronprinsparret deltager i afsløringen af en ny mindeplade for den danske billedhugger Bertel Thorvaldsen. Pladen placeres ved statuen af den polske astronom Kopernikus, der er lavet af Bertel Thorvaldsen.

Roundtable-møde om samarbejde i energisektoren
Kl. 15.45

H.K.H. Kronprinsen og Præsident Andrzej Duda deltager i et roundtable-møde med deltagelse af danske og polske virksomheder. Dagsordenen for mødet er samarbejde i energisektoren.

Lancering af projektet "Cities Changing Diabetes"
Kl. 15.45

H.K.H. Kronprinsessen deltager i lanceringen af  "Cities Changing Diabetes"-initiativet, som Warszawa bliver en del af i 2019. 

Roundtable-møde om luftforurening
Kl. 16.05

Kronprinsen deltager i et roundtable-møde om luftforurening og energieffektivitet.

Roundtable-møde om inklusion af personer med handicap
Kl. 16.05

Kronprinsesssen deltager i et roundtable-møde om inklusion af personer med handikap.

Koncert og reception i Pałac Kultury i Nauki
Kl. 17.30

Kronprinsparret deltager i en koncert med efterfølgende reception i kultur- og videnskabspaladset Pałac Kultury i Nauki, der er den højeste bygning i Polen. Koncerten er arrangeret af blandt andre Det Danske Kulturinstitut og har til formål at tydeliggøre de kunstneriske synergier, der er mellem Danmark og Polen.