Program for officielt besøg i Tallinn

Den 15.-16. juni 2019 besøger H.M. Dronningen Estlands hovedstad Tallinn i forbindelse med 800-årsdagen for det danske nationalflag Dannebrogs fald fra himlen. 

I Tallinn vil Dronningen på årsdagen indlede det officielle besøg i den estiske hovedstad, hvor der vil blive fokuseret på det danske flag samt den fælles dansk-estiske historie. Ud over dette vil Dronningen også deltage i 100-årsmarkeringen af Estlands selvstændighed, som landet fejrer i 2018-20.

Program

Lørdag den 15. juni

Ankomst med Kongeskibet Dannebrog til Tallinn
Kl. 10.00

Dronningen ankommer med Kongeskibet Dannebrog til Estlands hovedstad Tallinn. Her vil Hendes Majestæt blive modtaget af H.E. Estlands Præsident Kersti Kaljulaid. Efterfølgende vil Dronningen deltage i en officiel velkomstceremoni. 

Velkomstceremoni i Præsidentpaladset
Kl. 10.35

Estlands Præsident byder Dronningen velkommen til Præsidentpaladset. 

Gåtur i rosenhaven ved Præsidentpaladset 
Kl. 10.50

Dronningen og Præsidenten følges gennem rosenhaven til Kadriorg Kunstmuseum. 

Officiel åbning af udstillingen ”Dannebrog – flaget der faldt ned fra himlen. Dansk guldalderkunst”
Kl. 11.00

Sammen vil Dronningen og Præsidenten åbne guldalderudstillingen ”Dannebrog - The Flag That Fell From The Sky" på Kadriorg Slots kunstmuseum. På udstillingen kommer besøgende til at opleve værker af blandt andre Christen Købke, C. W. Eckersberg og Nicolai Abildgaard sammen med C.A. Lorentzens berømte maleri af Dannebrog, der falder ned fra himlen. Det kendte maleri udstilles hermed første gang uden for Danmark.  

Kranslægningsceremoni ved Frihedsmonumentet  
Kl. 12.00

Dronningen deltager i en kranselægningsceremoni ved Frihedsmonumentet i Tallinn. Monumentet er et mindesmærke for faldne i Estlands uafhængighedskrig i 1918. 

Overværelse af showet ”Legenden om det danske flag” på Frihedspladsen 
Kl. 12.20

Dronningen vil være til stede på Frihedspladsen i hjertet af Tallinn, hvor der afholdes familiedag for at markere det danske og det estiske flag. Dronningen overværer her en optræden, hvor omdrejningspunktet er Danebrogs fald fra himlen. Efterfølgende vil Hendes Majestæt se fotoudstillingen ”Estland-Danmark. Historiske øjeblikke gennem 800 år”. 

Frokost på Den Danske Ambassade
Kl. 12.50

Den danske ambassadør i Estland er vært ved en officiel frokost til ære for Dronningen.

Åbning af udstilling ”Dannebrog og Estland 1219-2019”
Kl. 14.00

I ét af Tallinns fire middelalderlige artilleritårne åbner Dronningen udstillingen ”Dannebrog og Estland 1219-2019”. Udstillingen er organiseret af Det Nationalhistoriske Museum og Tallinn City Museum. Udstillingen viser 800-års historie siden Slaget ved Lyndanisse den 15. juni 1219. 

Åbning af Den Danske Dronnings Have
Kl. 14.50

Dronningen indvier Tallinns nyanlagte have, der bærer navnet Den Danske Dronnings Have. Haven er et supplement til Den Danske Konges Have, der er opkaldt efter Kong Erik Menved. Den Danske Dronnings Have vil indeholde 800 roser, der er plantet, så det ligner det danske flag. 

Besøg i Den Danske Konges Have
Kl. 15.05

Dronningen besøger Den Danske Konges Have, hvor Det Danske Drengekor vil optræde og Hendes Majestæt vil få overrakt en kopi af den ældste kendte version af Dannebrog. 

Festforestillingen ”Estland 100 og Dannebrog 800”
Kl. 16.50

Dronningen og Præsidenten overværer en festforestilling i Estonia Concert Hall. Her vil blandt andet det danske Concerto Copenhagen og det estiske Philharmonic Chamber Choir optræde. 

Gallamiddag på Arvo Pärt Center
Kl. 20.00

Dronningen deltager i gallamiddag i Arvo Pärt Center, hvor Præsidenten er vært. 

Søndag den 16. juni

Estisk-Dansk markering af 800-års jubilæet for etableringen af den danske kirke
Kl. 11.00

St. Marys katedral blev grundlagt af danskere i det 13. århundrede og anses for at være den ældste kirke i Tallinn. Om søndagen deltager Dronningen i markeringen af kirkens 800-års jubilæum.

Reception på Dannebrog
Kl. 13.00

Dronningen er vært for en reception på Kongeskibet Dannebrog.