Program for statsbesøg i Kroatien

Zagreb, Kroatien
Zagreb, Kroatien Foto: Torben Åndahl, Polfoto ©

Regentparret aflægger statsbesøg i Kroatien den 21.-24. oktober 2014.

Besøget vil fokusere på samarbejder inden for forskellige emner som energi og miljø, fødevarer, IT, sundhed, arkitektur, film, børneteater og arkæologi. 
 

Regentparret aflægger besøg hos danske virksomheder i Kroatien og deltager i en række erhvervs- og kulturarrangementer. H.M. Dronningen vil overvære åbningen af et ”Regionalt Diabetesforum” med særlig fokus på sundhedsøkonomi. H.K.H. Pringsgemalen holder tale på erhvervsforummet i forbindelse med statsbesøget. Der deltager ca. 30 danske virksomheder og erhvervsorganisationer i forummet. Regentparret vil deltage i åbningen af en udstilling om den danske arkæolog Ejnar Dyggve, der deltog i udgravningen af den historiske by Salona nær Split, og dermed sætte fokus på et væsentligt dansk bidrag til bevarelsen af den fælles europæiske kulturarv.

Kroatien blev selvstændigt i 1991 og er i dag det største danske eksportmarked i Vestbalkan.

Program
Tirsdag den 21. oktober
 

Zagreb

Regentparrets program

Officiel velkomst ved Præsidentpaladset
Kl. 15.45

Regentparret ankommer til Præsidentpaladset og modtages af Præsidentparret. 
Nationalhymnerne afspilles, hvorefter æresgarden inspiceres.
Efterfølgende er der officiel fotografering, hvorefter Regentparret og Præsidentparret samtaler i State Room.

Møde med parlamentsformanden 
Kl. 16.40

Regentparret mødes med formanden for det kroatiske parlament Josip Leko i parlamentsbygningen. 

Besøg ved Sankt Markus Kirken 
Kl. 17.00

Regentparret besøger Sankt Markus Kirke. Kirkens tag er dekoreret med våbenskjold fra Kroatien, Dalmatien, Slavonien og Zagreb og inde i kirken findes skulpturer af den kroatiske billedhugger Ivan Meštrović. 

Statsbanket
Kl. 19.55

Regentparret deltager i statsbanket i Præsidentpaladset. I forbindelse med banketten vil der være officielle taler af H.E. Præsidenten og H.M. Dronningen.
 

Onsdag den 22. oktober

Zagreb

H.M. Dronningens program

Besøg på Etnografisk Museum 
Kl. 09.20

Dronningen besøger Etnografisk Museum, der blev grundlagt i 1919. Under besøget bliver Dronningen vist rundt i udstillingen på 1. sal, som omhandler traditionelle kroatiske tekstiler og klædedragter.

Åbning af Regionalt Diabetesforum 
Kl. 11.00

Dronningen deltager i åbningen af Regionalt Diabetesforum, der har særlig fokus på sundhedsøkonomi, herunder økonomiske effekter af diabetes og diabetesbekæmpelse. Under åbningen vil Dronningen holde tale.  

Åbning af børneteaterforestilling i Kazalište Mala Scena
Kl. 15.00

Dronningen overværer en forkortet forpremiere på det nyskrevne teaterstykke ”Why me?”, der er produceret i samarbejde med det danske børneteater ”Passepartout”. Dronningen får i forlængelse af premieren mulighed for at hilse på nogle af instruktørerne og skuespillerne. 

H.K.H. Prinsgemalens program

Åbning af dansk-kroatisk erhvervsforum
Kl. 09.10

Prinsgemalen deltager i åbningen af dansk-kroatisk erhvervsforum, hvor mere end 30 danske virksomheder og erhvervsorganisationer deltager. 

Besøg ved arkitektursymposiet ”Transformations”
Kl. 14.00

Prinsgemalen overværer afslutningen af symposiet ”Transformations”, der omhandler betydningen af arkitekturpolitik i Danmark og Kroatien med særligt fokus på byudvikling og transformering af bydele. 

Besøg ved arkitekturudstilling i Gliptoteka
Kl. 15.00

Prinsgemalen får forevist udstillingen ”Sådan levede vi”, der omhandler de fysiske og bypolitiske rammer for opbygningen af den danske velfærdsstat.

Regentparrets program

Besøg ved Xellia Pharmaceuticals
Kl. 12.00

Regentparret besøger den danske højteknologiske virksomhed Xellia Pharmaceuticals’ nyoprettede filial, der har fokus på udviklingen af antibiotika mod multiresistente bakterier. Regentparret vil under besøget blandt andet besigtige et laboratorium og få fortalt om virksomhedens historie og skandinaviske arv. 

Erhvervsfrokost
Kl. 12.45

Regentparret deltager i erhvervsfrokost på The Westin Zagreb med formålet at styrke interessen for dansk-kroatisk erhvervssamarbejde.  

Besøg i Zagrebs Katedral 
Kl. 14.30
Regentparret får omvisning i katedralen ”Cathedral of Assumption of the Blessed Virgin Mary”, der er Kroatiens største romersk-katolske kirke, og som opførtes i perioden 11.-15. århundrede.  

Åbning af Zagreb Filmfestival 
Kl. 17.00

Regentparret overværer åbningen af Zagreb Filmfestival og ser en udvalgt kortfilm. 

Returmiddag
Kl. 20.00

Regentparret afholder returmiddag på Hotel Esplanade. 
 

Torsdag den 23. oktober

Koprivnica

Regentparrets program

Besøg ved Koprivnicas rådhus
Kl. 10.30

Regentparret besøger rådhuset samt får forevist en udstilling med naiv kunst, som byen Koprivnica har en langvarig tradition for. Regentparret besøger ligeledes den danske udstilling ”The Good Day”, der består af bidrag fra danske og kroatiske byplanlæggere, arkitekter og kunstnere. 

Besøg ved Carlsberg 
Kl. 11.10

Regentparret besøger Carlsberg Croatia. I besøget indgår en præsentation af virksomheden og en rundvisning i produktfaciliteterne.

Besøg ved Hartmann
Kl. 11.50

Regentparret besøger Hartmann, der er en dansk virksomhed, som producerer æggebakker. Under besøger besigtiger Regentparret produktionshallen samt besøger en workshop, hvor blinde og svagtseende deltagere udsmykker æg lavet af støbepapemballage. 

Frokost med Koprivnicas borgmester
Kl. 12.35

Koprivnicas borgmester Vesna Želježnjak er vært ved en frokost for Regentparret.
 

Fredag den 24. oktober

Split

Regentparrets program

Åbning af udstillingen ”Ejnar Dyggve” 
Kl. 09.55

H.M. Dronningen forestår åbningen af udstillingen ”Ejnar Dyggve” i det gamle rådhus i Split. Den danske arkæolog Ejnar Dyggve har deltaget i omfattende udgravninger af den historiske by Salona nær Split. Regentparret overværer ligeledes en underskriftceremoni, der markerer kulturarvssamarbejdet mellem Danmark og Kroatien.  
Læs mere om udstillingen.

Rundvisning ved Diocletians Palads
Kl. 11.00

Regentparret besøger Diocletians palads, der blev opført i 305 som pensionsdomicil for kejser Diocletian. Paladset har siden 1979 figureret på UNESCO’s Verdensarvliste. 

Pressemøde ved Meštrović galleriet
Kl. 12.15

Regentparret besøger det tidligere private hjem og nuværende galleri for den kroatiske billedhugger Ivan Meštrović og holder efterfølgende afsluttende pressekonference for danske og kroatiske medier.

Kulturfrokost på Meštrović galleriet
Kl. 13.15

Danmarks ambassadør i Zagreb Poul Erik Dam Kristensen er vært ved en frokost for Regentparret og danske og kroatiske personer fra kulturlivet

H.M. Dronningens program

Besøg i Salona
Kl. 14.45

Dronningen besigtiger resterne af oldtidsbyen Salona, som var den romanske provins Dalmatias tidligere hovedstad.

Yderligere oplysninger