Slotsparken ved Marselisborg Slot

Marselisborg Slot ligger i Aarhus og blev opført i 1899-1902 som en del af Aarhus bys bryllupsgave til det daværende tronfølgerpar, sidenhen Kong Christian X og Dronning Alexandrine. I 1967 blev Marselisborg Slot overdraget til tronfølgeren Prinsesse Margrethe og Prins Henrik, som i dag blandt andet benytter slottet som sommerresidens.

"Marselisborg-krukken" lavet af Peter Brandes. Foto: Jesper Nørgaard Sørensen, Polfoto ©

Marselisborg Slotspark er omkring 13 ha, og den består af store græsplæner omgivet af træer, små søer og bevoksede små bakker samt en urtehave, rosenhave og skulpturer. I slotsparken findes der mere end 20 skulpturer, som er spredt over hele parken. Blandt kunstværkerne ses blandt andet Peter Brandes ”Marselisborg-krukken”, som er 4,78 meter høj og vejer 6,5 ton. Blandt slotsparkens skulpturer er H.K.H. Prins Henrik ligeledes repræsenteret med skulpturerne ”Åbent hjerte”, ”Torso” og ”Elskende par”.

Slotsparkens rosenhave blev anlagt i 1975-1977, og H.M. Dronningen har tegnet skitserne. Rosenhaven består af 350 forskellige rosearter, hvoraf flere roser har været dyrket i oldtiden. Midt i rosenhaven findes et spir med kobbertag, der stammer fra Otto Mønsteds nedrevne margarinefabrik (1981) i København.

Marselisborg Slotspark er åben for offentligheden, når den kongelige familie ikke har residens på slottet. Der er vagtskifte med Den Kongelige Livgarde kl. 12.00 i de perioder, hvor Dronningen opholder sig på slottet.