Taffelbordet og blomsterdekorationer

H.M. Dronningen er i aften vært ved et gallataffel på Christiansborg Slot i anledning af H.K.H. Kronprinsens 50-års fødselsdag.

Foto: Kongehuset ©

Gallataflet finder sted i Riddersalen, der er de største af De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot. Riddersalen har gennem tiden dannet ramme om en række officielle begivenheder som statsbanketter og gallatafler.

Til et taffelbord hører ofte borddekorationer. Ved aftenens gallataffel består dekorationerne af bronzekandelabre og sølv lysestager. På to af bordene vil der stå en guldløve, der stammer fra Kong Frederik 6.s dessertstel. Guldløverne vil være udsmykket med en blomsterdekoration, og bronzekandelabrene dekoreres med ranker af blomster. 

Alle gallataflets runde borde pyntes med farverige blomsterdekorationer, der blandt andet består af pink pæoner, brudeslør, ridderspore og jomfru i det grønne.

Gæsterne skal ved taflet spise en fireretters middag. Forretten serveres på sølvtallerkener fra 1750'erne, og hovedretten serveres på stellet "Saksisk Blomst". Mellemretten og desserten vil begge blive serveret på kronetallerkener med koral kant. Gæsterne skal drikke af Holmegaard-glas, der blev specialdesignet i anledning af Dronningen og Prins Henriks sølvbryllup den 10. juni 1992.