Åbning af udstillingen ”Himmelsten. H.K.H. Prins Henriks samling af orientalsk jadekunst”

H.K.H. Prins Henriks forestår i dag den 21. januar 2017 åbningen af udstillingen ”Himmelsten. H.K.H. Prins Henriks samling af orientalsk jadekunst” på Koldinghus.

Foto: Lærke Posselt ©

Jadesten består af to mineraler, nefrit og jadeit, og har i Asien fået tilnavnet Himmelsten. Jadesten er på grund af sin skønhed, farve og tekstur gennem årtusinder blevet brugt til udskårne figurer, kejserlige brugsgenstande, gaver til de døde, beskyttende talismaner og smykker. Prinsens samling, der tæller over flere tusinde genstande, står til daglig på Fredensborg Slot, Amalienborg og Château de Cayx i Frankrig. Udstillingen består af orientalsk jadekunst fra Prins Henriks private samling.

”Det er en glæde at få lov til at dele min fascination af orientalsk jadekunst med publikum, der besøger udstillingen på Koldinghus. Samlingen er blevet til igennem mange år, og jeg ser frem til at se den i nye rammer på Museet på Koldinghus. Ikke bare er der mange minder og gode oplevelser knyttet til hver enkelt genstand, men jeg er også dybt fascineret af materialets historiske symbolværdi, dets karakter, formerne og ikke mindst de vidunderlige farver og strukturer som jadestenen kan indeholde”, udtaler Prins Henrik.

I udstillingen indgår seks forskellige temaer: farve, form, brug, religiøse genstande, fabeldyr og historiske stilarter. Temaerne går igen over otte rum og hvert rum vil fortælle noget forskelligt om Prinsen og jadekunst. I udstillingen kan man gennem kortfilm opleve Prinsen fortælle nogle af de historier og erindringer, der knytter sig til udvalgte genstande, samt fortælle om baggrunden for sin passion for jadekunst.

Udstillingen kan opleves frem til den 25. august 2017.