Barokspisestuen

På Fredensborg Slot findes barokspisestuen, der stammer fra slottets opførelse i 1722. Rummet blev i forbindelse med en restaurering i 2006 ført tilbage til den oprindelige barokke stil.

Barokspisestuen var oprindelig forgemak for Frederik 4.s søn, den senere Christian 6., som havde lejlighed i den del af hovedslottet, da det stod færdigt i 1722.

I rummet omrammer en pragtfuld stukudsmykning med bladornamentik Hendrik Krocks loftmaleri, Juno og Æolus. Begge dele er bevaret i dag. Rummet havde oprindelig gobelinklædte vægge. Efter at gobelinerne i 1740’erne blev overført til et rum på første sal, blev væggene dækket med vokstapet med malede bibelske motiver, hvorefter det i 1767 fik perlefarvet lærredsbeklædning. Gulvet er et nyere egeparketgulv og er kopieret efter slottets ældste parketgulv fra 1741.

I forbindelse med restaureringen blev væggene beklædt med gobelinvævet betræk med et mønster i røde, gule og grønne farver, istedet for det oprindelige grønne damaskvævet stof. Panelerne blev taget ned og repareret, og elektriske ledninger med udtag blev trukket bag dem. Træværket blev malet i de oprindelige farver og overfladeglans. I forbindelse med istandsættelsen af stukloftet blev der afdækket fire røde runde farvefelter, som nu er malet op.