H.M. Kongens tale ved overrækkelsen af Søfartsprisen den 23. maj 2024

Jeg har fra barnsben befundet mig godt på søen. Havet har, så længe jeg kan huske, draget mig. Horisonten har altid været udsigten til eventyr og frihed. Og jeg har det ikke fra fremmede.

I min morfar, Frederik 9.’s bryst bankede et ægte sømandshjerte, og min mor, Margrethe 2., delte sin fars kærlighed til havet. Begge videreførte de en tradition, der har fulgt vores familie gennem generationer.

For Danmark er en stor og stolt søfartsnation. Det har vi altid været. Det er en del af vores identitet. Og det er værd at kæmpe for – med magt om nødvendigt.

I år går Danske Rederiers Søfartspris fortjent til Søværnet og besætningen på fregatten Iver Huitfeldt.

For deres indsats for at forsvare civile skibes frie sejlads i Det Røde Hav.

For at forsvare de søfarendes liv og sikkerhed i et meget farligt område.

Fra starten af februar og til starten af april har Iver Huitfeldt med dedikation og professionalisme gennemført deres mission sammen med allierede lande.

Danmark har løftet sit ansvar som søfartsnation. Vi har ydet et stort og værdifuldt bidrag til at forsvare den frie sejlads. Søværnet og besætningen på Iver Huitfeldt har forsvaret Danmarks interesser fjernt fra danske kyster.

Kære besætning på Iver Huitfeldt. I har leveret en yderst krævende og dybt værdsat indsats. For søfarten. Og for Danmark.

I har kæmpet for os og for det, vi tror på.

Stort tillykke med Søfartsprisen.

 

(Det talte ord gælder)