H.K.H. Prins Joachims tale ved FN Museets 25-års jubilæum den 2. maj 2017
Offentliggjort den 17. maj 2017
Jeg havde fornøjelsen af at indvie verdens første FN-Museum for 25 år siden: FN-Museet De Blå Baretter i Frøslevlejren.
Jeg glæder mig over i dag at kunne deltage i museets 25-års jubilæum.
Museet har i sig selv gennemgået en stor udvikling, men dokumenterer også den udvikling, som Danmarks internationale engagement har gennemgået i de forløbne år.
FN Museet blev skabt af de første menige FN soldater, som Danmark sendte ud midt i 50’erne, fordi de følte, at man var ved at glemme dem. De tømte simpelthen skabe og skuffer for papirer, fotos, effekter og souvenirs for at illustrere deres oplevelser. Denne metode blev videreført af Cypern- og Balkanveteranerne og er således den primære årsag til, at museet i dag kan udstille så mange autentiske effekter.
Museet tjener i dag som dokumentationscenter for Danmarks mange veteraner. Og det giver både vores soldater og deres pårørende et anker, der fastholder indsatsen, uagtet det var en fredelig FN mission, eller decideret i et krigsområde.
FN Museet spænder fra de første FN-observatører i Palæstina i 1948 og helt op til den igangværende indsats mod terroren med den uddannelsesstyrke, Danmark har i Irak lige nu. Over 65 missioner under forskellige mandater: FN, NATO, EU, OSCE eller som koalitionsaftaler.
Det er vigtigt, at historien om Danmarks indsats i Gaza, Congo og på Cypern fastholdes for eftertiden. Ligesom det er vigtigt, at gæsterne kan få et indtryk af missionerne på Balkan, i Irak, Afghanistan, Libyen og Mali. FN Museet evner det til fulde. En typisk replik fra museets gæster er: ”… utroligt, hvor mange steder Danmark har været henne i tidens løb”. Men missioner som Yemen, Georgien, Haiti, Øst Timor, Korea, Tadsjikistan, Kirgisistan, Ukraine med flere har endnu ikke bundfældet sig i befolkningens historie, til gengæld er de fastholdt for eftertiden her på FN Museet.
Og som noget ekstraordinært fortæller FN Museet også historien om Politiets internationale indsats fra Cypern i 60’erne helt op til Hebron og Mali i dag.
Danmark har i dag en stor opgave i at håndtere vores mange veteraner, hvoraf nogle er mærket af deres udsendelse. Men vi skal hæfte os ved, at langt de fleste kommer styrket ud af missionerne og bliver stærke støtter, dels for deres kammerater i hverdagen og dels for samfundet i bred forstand.
Derfor har FN Museet en stor betydning i veteranarbejdet som formidlingscenter for historien om Danmarks internationale indsats fra 1948 til i dag, og som samlingssted for veteranerne og deres pårørende.
Med op imod 20.000 gæster årligt har FN Museet udviklet sig til et solidt historie- og formidlingssted med mange unikke effekter. Det er lykkedes at samle bl.a. Danmarks første FN fane fra Gaza hold I, beretningen om ærkebiskop Makarios flugt fra kuppet i 1974 på Cypern, det generobrede blå køretøj fra Banja Luka, obelisken fra Camp Olaf Rye i Kosovo og den komplette æresvæg, samt Tapperhedskorset. Museale rariteter, der kun kan ses ved et besøg på her.
Det er prisværdigt, at dette stykke Danmarkshistorie udføres frivilligt af de mange kustoder og alle I som står bag museet, og at det kan bæres oppe af støttekontingenter og frivillige bidrag – det kan I godt være stolte af.
Hjertelig tillykke med jubilæet og alle gode ønsker for FN Museet fremover!