H.K.H. Prinsesse Benediktes tale ved støttekoncert til fordel for Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade

Offentliggjort den 23. september 2021

På denne festlige aften, hvor vi fejrer LMS, er det også på sin plads at huske årsagen.

Igennem 20 år har LMS støttet og hjulpet unge, der har lidt af spiseforstyrrelse eller har skadet sig selv.

LMS bliver hver dag kontaktet af mange pårørende, der ser hvor vanskeligt, det er, når et barn eller et ungt menneske oplever mistrivsel. De sociale medier, som presser de unge, spiller en stor rolle. Det er en langtidskrævende sygdom, som måske er begyndt uden den nærmeste families viden og derfor uden den oplagte støtte, som et forældrepar kan yde.

Alle vi, som er til stede her i aften, ved, at ungdomsårene er præget af store forandringer og mange forventninger. De allerfleste unge har det heldigvis godt, men vi ser desværre også flere og flere, der døjer med ensomhed, manglende tryghed og selvværd.

”Det er ikke let at være ung” – det er en sætning, vi alle har fået serveret af den ældre generation – det er ingen nyhed! Men samfundet - og de unge selv - sætter større og større forventninger til at leve det perfekte liv, have den perfekte krop og den perfekte karriere. De unge piger og kvinder, og nu også flere drenge og unge mænd, stilles overfor uoverskuelige præstationskrav på bekostning af helbred og krop. Der er hårdt brug for alle hænder og favne.

For mange år siden, da jeg blev Protektor for LMS, erfarede jeg hurtigt, hvor store og alvorlige udfordringer, samfundet giver unge på alle niveauer.

Vi skal som samfund lære at forstå sygdommen – den er forholdsvis ny, og den er meget langvarig. Vores sundhedsvæsen herhjemme og i andre veludviklede lande har for lidt erfaring, og derfor er behandlingen ikke optimal. Mange ramte starter som børn og fortsætter som voksne patienter med helt andre behov inden for psykiatrien.

Nu vil vi glæde os til at fortsætte den festlige aften, hvor vi sammen fejrer LMS’s store arbejde gennem 20 år. Tak til Livgardens Musikkorps og fremragende solister for deres livsbekræftende musik, som er en nydelse at høre i Stærekassens smukke rammer.

Og endelig – et stort tillykke og tak til foreningen – både de ansatte og de mange frivillige – for deres vedholdende og uvurderlige indsats.