H.K.H. Prinsesse Maries tale ved åbningen af udstillingen "Pissarro. Et møde på Skt. Thomas" den 9. marts 2017

Offentliggjort den 8. juni 2017

Det er mig en stor glæde at jeg i dag skal indvie udstillingen ’Pissarro. Et møde på Sankt Thomas’ her på Ordrupgaard. Ordrupgaard står for mig som en kulturinstitution med et meget stort engagement i fransk og dansk kunst.  

Museet fremmer på fornemmeste vis de dansk-franske forbindelser, og styrker de bånd, der er imellem Danmark og Frankrig, og som går mange generationer tilbage. 

Med imponerende udstillinger med kunstnere indenfor fransk impressionisme såsom Caillebotte, Van Gogh, Gauguin,  Bernard, Matisse og senest Monet – en udstilling som jeg selv havde fornøjelsen af at opleve – har Ordrupgaard igennem årene været i stand til at formidle og tilgængeliggøre en lang række mesterværker for sit publikum. 

Jeg har altid været en stor beundrer af impressionisme, som for mig er den oprigtige gengivelse af virkeligheden, en meget livagtig og meget autentisk kunstretning. En fascinerende tid i historien…

Oplevelsen af at stå foran enestående mesterværker er meget berigende, inspirerende og rørende.

Ligesom Camille Pissarro har jeg selv stærke forbindelser til såvel Danmark som Frankrig, Pissarro kom fra Dansk-Vestindien til Frankrig, jeg selv kom som franskmand til Danmark. 

Vi har begge boet i flere lande, og har dermed fået en stor indsigt i, samt forståelse for, andre kulturer.

Og for mit vedkommende - med en stærk forankring i fransk kultur, er det særligt at opleve en så unik udstilling på dansk jord. 

Jeg finder denne udstilling om Camille Pissarro og Fritz Melbye, og deres tætte venskab og samarbejde, meget interessant fordi den kaster nyt lys over den franske impressionismes opståen;

At der er en kobling til dansk guldalder er overraskende og spændende, og jeg glæder mig meget til, om et øjeblik, at se udstillingen med egne øjne, og vil gerne sige stort tillykke til Ordrupgaard! 

Og med disse ord vil jeg erklære udstilling ’Pissarro. Et møde på Sankt Thomas' for åben.