H.K.H. Prinsesse Maries tale ved AIDS-Fondets julekoncert den 26. november 2017

Offentliggjort den 27. november 2017

Så mange skridt er taget i kampen mod aids siden 1981 og så mange millioner af liv er reddet siden 1996, da forskerne endelig fandt behandlingen mod aids.

En pille gav mennesker over hele verden og i Danmark livet tilbage. Mennesker, som havde fået en af livets værste beskeder: du skal dø af aids, kunne pludselig vende døden ryggen.

I dag mødes vi for 19. år i træk til julekoncert for AIDS-Fondet i forbindelse med af World AIDS Day.

Og hvorfor?
I dag kan du leve et almindeligt liv med hiv i Danmark – hiv er en kronisk sygdom, som man tager medicin for.
Medicin der gør dig virusfri.
Medicin som gør du kan få børn og ikke kan smitte din partner.
Medicin som gør du kan leve din hverdag – dit liv.
Der burde ikke være mere at tale om…?

Men i dag og hver dag skal vi blive ved med at tale om hiv og vi skal tale højt og vi skal tale sammen om sygdommen. Fordi i 2017 er hiv stadig en hemmelighed, en frygt, et tabu. Som medmennesker skal vi passe på hinanden. 

Vi kan gøre en forskel for de omkring 6000 mennesker der lever med hiv i Danmark, for de næsten 200 mennesker som hvert år får konstateret hiv i Danmark og for de over 36 millioner mennesker der lever med hiv i verden.

Derfor rejser jeg mig i dag, som protektor for AIDS-Fondet og som medmenneske, for at tale om hiv sammen med jer. Og derfor tænder jeg Lys på Gammel Torv på World AIDS Day - for at mindes alle de mennesker, vi har mistet til aids i Danmark.

Jeg håber, at din og min stemme giver hiv en stemme. En stemme som fortæller en ny historie om AIDS. En historie, som sætter mennesker med hiv fri for den gamle historie om frygt, fordom og skam.

En dag håber jeg virkelig, at der ikke er mere at tale om! Og indtil den dag kommer, håber jeg, at vi alle vil fortsætte med at tale højt om hiv og kæmpe for at mennesker der lever med hiv bare kan nyde et liv og en hverdag fuld af kærlighed.