Perle-’poire’ sættet

Perle-’poire’ sættet er en del af smykkerne i Det Danske Kongehus’ Løsørefideikommis.

Løsørefideikommisets bedst kendte smykker er perle-’poire’ sættet, der ikke er skabt som et sæt, men i dag opfattes og bruges som sådan. Smykkesættet, også kaldet et garniture, består af diadem, halskæde, ørenringe, en stor broche samt en mindre broche - alle med markante perler. 

Diademet og den store broche er sættets ældste dele og blev fremstillet i 1820 til Prinsesse Louise af Preussens bryllup i 1825 med Prins Frederik af Nederlandene. De to dele er formentlig fremstillet i Berlin og var en gave fra brudens far, Friedrich Wilhelm 3. af Preussen. Da Prins Frederik og Prinsesse Louise af Nederlandenes barnebarn, Prinsesse Lovisa af Sverige, i 1869 giftede sig med den danske Kronprins Frederik (8.), forærede de hollandske morforældre corsagen til hende og et par år senere også diademet. 

Diademet er udført i hvidguld og opbygget som en række stiliserede, diamantbesatte lotusblomster, der sammen danner åbne, let tilspidsede buer i svagt stigende højde ind mod diademets midte. Fra hver af buerne hænger en stor pæreformet perle, deraf betegnelsen perle-’poires’, der dingler ved bevægelse. Både den halvcirkulære, bøjleformede base og diademets buer er tæt besat med ’old cut’ diamanter på en reflekterende, sølvfolieret bund.

Brochen, en såkaldt ’corsage’, er beregnet til at fastgøre på kjolens bryst, deraf navnet efter det franske ’corps’ for krop. Materialet er hvidguld tæt besat med store ’old cut’ diamanter, og formen er to sammenrullede, stiliserede plantedele med en stor, rund perle foroven og forneden en diamantroset. Fra brochen dingler fem diamantomkransede perle-’poires’ magen til diademets.

Perle-’poire’ garniturens halskæde var en bryllupsgave til Kronprinsesse Lovisa i 1869 fra khediven, eller vicekongen, af Egypten. Halskæden, der formentligt er lavet i Frankrig, er i hvidguld med to rækker af store ’old cut’ diamanter, afbrudt af otte meget store perler, omkranset af diamanter. Nederst i kæden hang oprindeligt fem, men i dag kun tre, store, pæreformede perle-’poires’ med diamanter omkring. 

Sættets ørenringe i hvidguld er fremstillet af to af halskædens oprindeligt fem vedhæng, der allerede i Dronning Lovisas tid kunne tages af kæden og bruges i ørerne. De består af en stor perle med en krans af diamanter og derunder en hængende diamantkranset perle-’poire’.

Den femte del i perle-’poire’ garnituret er en lidt mindre, helt rund broche med en stor perle, omkranset af to rækker ’old cut’ diamanter. Brochen, der også kunne bruges som lås, en såkaldt ’fermoire’ i en perlekæde, fik Dronning Lovisa også foræret ved brylluppet i 1869 af sin svoger og svigerinde, den senere Zar Alexander 3. og Marija Fjodorovna, født Prinsesse Dagmar af Danmark.

Foto: Iben Kaufmann ©
Foto: Iben Kaufmann ©