Rosenstenssættet

Rosenstenssættet er en del af kronjuvelerne.

Rosenstenssættet består af et diamantbælte samt en stor broche - kaldet en ’corsage’ eller brystsmykke. Bæltet var beregnet til at sys på kjolens forside som pynt med den store broche, der kan deles i flere små, foroven på brystet.

Sættets nuværende form er, som kronjuvelernes øvrige garniturer, fra 1840, hvor Dronning Caroline Amalie fik dem fremstillet, men størstedelen af sættets diamanter stammer fra Christian 6.'s søster, Prinsesse Charlotte Amalie. Hun ønskede, ligesom sin svigerinde Dronning Sophie Magdalene, at hendes ædelstene skulle indgå i samling af danske kronjuveler.

Betegnelsen ’rosensten’ skyldes den gammeldags måde, de historiske diamanter er slebet på, og som man brugte frem til brillantslibningens udvikling i den sidste halvdel af 1800-tallet. Rosenstensslibningen består af mange facetter på hele oversiden, gerne 24, der får stenen til at ligne en rund rosenknop, og en flad slibning på bagsiden. Modsat har brillanten 33 slebne facetter på oversiden og 24 på undersiden.

Foto: Iben Kaufmann, Kongernes Samling ©