Program for Grønlandsfremstød i Japan

D.K.H. Kronprinsen og Kronprinsessen, 2014.
D.K.H. Kronprinsen og Kronprinsessen, 2014. Foto: Franne Voigt

Hans Kongelige Højhed Kronprinsen og Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen aflægger den 26.-28. marts 2015 besøg i Japans hovedstad Tokyo for at stå i spidsen for et Grønlandsfremstød.

Kronprinsparret vil være ledsaget af fødevareminister Dan Jørgensen, formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, Naalakkersuisoq (minister) for fangst, fiskeri og landbrug, Karl Kristian Kruse samt en erhvervsdelegation af grønlandske virksomheder.

Formålet med besøget er at øge kendskabet til Grønland, grønlandsk kultur og grønlandske produkter i Japan og styrke japanernes viden om muligheder i Grønland og det arktiske område. Klimaændringerne og den stigende internationale interesse for det arktiske område har også i Japan skabt øget interesse for Arktis og Grønland, og Japan blev sidste år observatør i Arktisk Råd.
 
Under besøget vil Kronprinsparret også møde kejserfamilien. Kronprinsparret deltager i en frokost med Deres Kejserlige Majestæter Kejseren og Kejserinden af Japan, en udstillingsåbning med Deres Kejserlige Højheder Prinsesse Takamado og Prinsesse Tsuguko af Takamado samt en middag med Deres Kejserlige Højheder Kronprinsen og Kronprinsessen.

Program

Torsdag den 26. marts

Seminar om fisk og skaldyr
Kl. 14.00

Kronprinsparret deltager i seminar om fisk og skaldyr, hvor grønlandske virksomheder præsenterer deres produkter for interessenter og presse. Ved seminaret vil der desuden blive fremvist video og billeder, som præsenterer Grønlands natur og ressourcer samt produktionen af fisk og skaldyr. Kronprinsen vil holde tale ved seminaret.

Antimobbe-arrangement i Kyu Asakurake Jutaku
Kl. 14.50

Kronprinsparret spadserer fra Hillside Plaza, hvor seminaret afholdes, til den japanske have Kyu Asakurake Jutaku, hvor japanske eksperter vil præsentere udfordringer forbundet med mobning. Kronprinsparret taler med japanske NGO'er og skolebørn om mobning.

Arktisk seminar
Kl. 16.00

Kronprinsen holder åbningstale ved et seminar om Arktis, hvor de grønlandske visioner for den arktiske region bliver præsenteret sammen med muligheder og udfordringer i det arktiske område fra et strategisk og politisk perspektiv. Mulige samarbejder mellem landene vil blive diskuteret. Blandt deltagerne ved seminaret vil blandt andre være forskere, politikere og repræsentanter fra erhvervslivet.

Grønlandsk musikarrangement
Kl. 18.30

Kronprinsparret deltager i et musikarrangement, hvor de to fremtrædende grønlandske bands Nanook og Nive Nielsen & the Deer Children optræder for den japanske musikindustri.

Erhvervsmiddag
Kl. 19.45

Kronprinsparret deltager i en middag med deltagende fra delegationen og direktører for japanske virksomheder, som importerer fisk og skaldyr.

Fredag den 27. marts

Arrangement om turisme i Grønland
Kl. 9.30

Kronprinsen holder tale ved et arrangement om turisme i Grønland for repræsentanter fra den japanske rejsebranche. Arrangementet finder sted på Palace Hotel.

Sejltur i Tokyo Bay
Kl. 10.30

På sejlturen i Tokyo Bay præsenteres Kronprinsparret for forberedelserne til De Olympiske Lege i 2020 og de steder, hvor de sportslige arrangementer vil finde sted. Kronprinsparret ledsages på sejlturen af blandt andre Tokyos guvernør Yoichi Masuzoe og præsident for den organiserende komité ved de olympiske lege i Tokyo Yoshiro Mori.

Erhvervsfrokost
Kl. 12.05

Kronprinsparret deltager i en erhvervsfrokost med repræsentanter for Maersk og virksomhedens samarbejdspartnere i Japan samt japanske interessenter.

Åbning af udstilling om Grønland
Kl. 15.00

Kronprinsparret møder Hendes Kejserlige Højhed Prinsesse Takamado og Hendes Kejserlige Højhed Prinsesse Tsuguko af Takamado, hvorefter der vil være officiel åbning af udstillingen om Grønland, "Spiritual Greenland", i Hillside Forum. Kronprinsen vil holde tale i forbindelse med åbningen. I udstillingen indgår masker og tupilakker fra Prinsesse Takamado og H.K.H. Prinsgemalens private samlinger samt en etnografisk sektion, som inkluderer "Qanga - tegnet fortid" med akvareller lavet af Nuka K. Godtfredsen fra Nationalmuseet.

Læs mere om udstillingen "Spiritual Greenland".

Erhvervsmiddag
Kl. 20.00

Kronprinsparret deltager i en erhvervsmiddag i ambassadørboligen med deltagelse af repræsentanter fra rejsebranchen.

Mode Gakuen College of Fashion & Design
Kl. 9.30

Kronprinsparret aflægger besøg ved mode- og designskolen Mode Gakuen, som har samarbejdet med Great Greenland og Kopenhagen Fur for at introducere sælskind til nye japanske designere. Under besøget vil Kronprinsparret få mulighed for at hilse på nogle af de studerende, der arbejder med sælskind.

Læs mere om Mode Gakuen. 

Besøg ved stormagasinet Tokyu Honten
Kl. 10.30
Kronprinsparret besøger stormagasinet Tokyu Honten beliggende i Shibuya-området, hvor der vil være fokus på præsentation af Grønland og sælskind til den japanske modeindustri. Kronprinsparret overværer et Great Greenland modeshow, hvor en kollektion designet af den danske designer Jesper Høvring vil blive fremvist.

Besøg ved fodgængerfeltet Shibuya Crossing
Kl. 11.00

Besøg ved fodgængerfeltet Shibuya Crossing ved Shibuya station. Stationen er verdens næststørste målt i passagerer. Tusindvis af mennesker passerer dagligt Shibuya Crossing, og det omkringliggende område er hjemsted for japansk ungdoms- og populærkultur.

Frokost med D.K.M. Kejseren og Kejserinden af Japan
Kl. 12.00

Kronprinsparret deltager i frokost med Deres Kejserlige Majestæter Kejseren og Kejserinden af Japan på Imperial Palace.

Besøg ved iglo byggeplads
Kl. 14.00

Kronprinsparret aflægger besøg ved byggepladsen, hvor en fem meter stor iglo skal opføres i forbindelse med "Spiritual Greenland"-udstillingen. Igloen vil blive opført af arkitekt og professor Suzuki Toshihiko fra Kogakuin University, som under besøget vil fortælle om principperne bag opførelsen af en iglo. Kronprinsparret vil efterfølgende hilse på nogle af de arkitektstuderende, som er en del af projektet.

Bogudgivelse af grafisk novelle om Grønland
Kl. 14.25

Kronprinsparret deltager ved udgivelsen af Nuka K. Godtfredsens grafiske noveller om Grønlands historie, hvor det første bind af fire noveller er blevet oversat til Japansk. 
 
Reception ved Great Greenland
Kl. 18.20

Kronprinsparret deltager i en reception med repræsentanter fra den japanske pelsindustri.

Middag med Deres Kejserlige Højheder Kronprinsen og Kronprinsessen af Japan
Kl. 19.30

Kronprinsparret deltager i middag med Hans Kejserlige Højhed Kronprins Naruhito og Hendes Kejserlige Højhed Kronprinsesse Masako.
 
Foto & video

Se billeder fra besøget.