Dronning Alexandrine

Dronning Alexandrine (24.12.1879-28.12.1952) dronning af Danmark 1912-1947.

Dronning Alexandrine (Alexandrine Auguste) var blot 17 år, da hun blev forlovet med den næsten 10 år ældre Prins Christian (10.) af Danmark. Alexandrine var datter af storhertugen af Mecklenburg-Schwerin, men brylluppet stod i familiens vinterresidens i Cannes i Frankrig. Alexandrine var musikalsk, og hun var blandt andet protektor for Den danske Richard Wagner-Forening, men hun sørgede også for, at hendes ældste søn – den senere Frederik 9. – fik musikundervisning. Dronning Alexandrine dyrkede desuden sejlsport og golf.

Som ung dronning kunne hun bevidne, at kvinder fik stemmeret til Rigsdagen i 1915, og Dronning Alexandrine blev af fremtrædende repræsentanter for kvindesagen takket for at have taget stilling til  den kvindelige valgret, selv om hun – med fuldt overlæg – havde holdt sig ude af spørgsmålet. Da hendes svigermor døde i 1926, arvede Dronning Alexandrine en række protektioner, og hun lagde som sine forgængere mange kræfter i det velgørende arbejde. Dronning Alexandrine beskrives som reserveret, men også som mere imødekommende end sin mand, og derfor har hun en betydelig andel i den stigende popularitet, som kongefamilien nød i hendes mands regeringsperiode.

 

Prins Christian (10.) og Prinsesse Alexandrine. Foto: Kongernes Samling ©
Kong Christian 10. og Dronning Alexandrine. Foto: Kongernes Samling ©
Dronning Alexandrine med Kronprins Frederik (9.) og Kronprinsesse Ingrid med den nyfødte Prinsesse Margrethe i 1940. Foto: Kongernes Samling ©
Foto: Scanpix ©