Dronning Ingrid

Dronning Ingrid (28.3.1910-7.11.2000), dronning af Danmark 1947-1972.

Dronning Ingrid (Ingrid Victoria Sofia Louisa Margareta) var svensk prinsesse og datter af den senere Kong Gustav 6. Adolf af Sverige. Som bare 10-årig mistede Prinsesse Ingrid sin mor, den engelskfødte Kronprinsesse Margareta. Som ung dyrkede Prinsesse Ingrid blandt andet ridning, skiløb og især tennis og opholdt sig en del i sin mors hjemland.

Prinsesse Ingrid blev gift med den danske Kronprins Frederik (9.) i 1935 i Storkyrkan i Stockholm, og parret fik i deres ægteskab tre børn – prinsesserne Margrethe, Benedikte og Anne-Marie. Efter brylluppet fik Kronprinsparret stillet Graasten Slot til rådighed, og slottet blev definerende for Kronprinsesse Ingrids stærke engagement i det sønderjyske spørgsmål, herunder særligt det sociale arbejde i landsdelen. Ingrid blev også protektor for blandt andet de grønne og de blå pigespejdere, og under besættelsen gik Kronprinsesse Ingrid ind i arbejdet i Danske Kvinders Beredskab. Efter tronbestigelsen i 1947 rettedes Dronning Ingrids opmærksomhed særligt mod Grønland, og Landshospitalet, Dronning Ingridip Napparsimmavissua, der blev indviet i 1954 i Nuuk, er opkaldt efter hende.

Efter sin mands død i 1972 fungerede Dronning Ingrid mange gange som rigsforstander. Den funktion var indtil da ellers traditionelt forbeholdt dem, der stod i tronfølgen. Dronning Ingrid regnes som hovedarkitekten bag den løbende fornyelse af Kongehusets udadvendte virksomhed, som en ny tid og en ny medievirkelighed i hendes levetid gjorde nødvendig.

Foto: Kongernes Samling ©
Foto: Kongernes Samling ©
Foto: Kongernes Samling ©
Foto: Scanpix ©
Foto: Kongernes Samling ©