Modtagere af Kronprinsparrets Priser 2023

KFUM’s Sociale Arbejdes indsats ”Social Drive Out”, blev hædret med Kronprinsparrets Sociale Pris, mens designer og kunster Henrik Vibskov modtog Kronprinsparrets Kulturpris, da Kronprinsparrets Priser 2023 blev uddelt i Musikhuset Esbjerg lørdag aften den 4. november 2023.

Foto: Kim Kjærgaard Sørensen / Christian Larsen / Esbjerg Kommune / Nadia Von Rikka ©

Ekstraordinære indsatser og præstationer inden for kunst og kultur samt socialt arbejde blev lørdag aften den 4. november hyldet i Musikhuset Esbjerg, hvor årets uddeling af Kronprinsparrets Priser blev afholdt. I år gik Kronprinsparrets Sociale Pris til indsatsen ”Social Drive Out”, i KFUM’s Sociale Arbejde, og designer og kunstner Henrik Vibskov blev hædret med Kronprinsparrets Kulturpris. Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til den sociale indsats ”Energi til Hinanden” samt det kunstneriske studio How to Kill a Dog.

Kronprinsparrets Kulturpris 
H.K.H. Kronprinsen overrakte Kulturprisen til designer Henrik Vibskov og fremhævede hans legende og visionære tilgang til design. 

I sin motivationstale sagde Kronprinsen blandt andet: ”Henrik Vibskov er en ener på den danske modescene. Han har med sit visionære syn på design sat Danmark på verdenskortet. Det er lykkedes ham at etablere en unik stil, der kan genkendes på tværs af alle de discipliner, han arbejder med - både i Danmark og internationalt.”

Henrik Vibskov er uddannet fra designskolen Central Saint Martins i London i 2001, og arbejder som designer på sit tøjmærke i eget navn. Desuden har han undervist på flere designskoler, herunder Central Saint Martins og The Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen, ligesom han er professor ved Designskolen Kolding. Henrik Vibskov beskæftiger sig ligeledes med musik, billedkunst og videoinstallationer, der har været udstillet på museer verden over.

Kronprinsparrets Sociale Pris 
H.K.H. Kronprinsessen overrakte Kronprinsparrets Sociale Pris 2023 til indsatsen ”Social Drive Out” i KFUM’s Sociale Arbejde for at være et godt eksempel på modig og innovativ omstilling i socialt arbejde. 

I sin motivationstale sagde Kronprinsessen blandt andet: ”Social Drive Out bringer nærvær, støtte og fællesskab ud til de yderområder, hvor nogle lever isoleret og i ensomhed. De kører ud af selv de mindste grusveje og møder mennesker dér, hvor de er. Uge efter uge stiller de op foran den lokale Brugs eller forsamlingshus, og skaber et frit og uforpligtende rum, hvor menneskeligt nærvær og støtte er i centrum.”

KFUM’s Sociale Arbejde er en af landets ældste sociale organisationer med mere end hundrede års socialt arbejde bag sig. Indsatsen ”Social Drive Out” begyndte i 2020 som en akut indsats under coronapandemien. Siden er indsatsen blevet en permanent del af organisationens sociale arbejde, og der køres nu ud til 87 faste stoppesteder i hele landet med mad, nærvær og støtte. Indsatsen er særligt målrettet voksne i udsatte positioner, der lever i yderområder med begrænset eller intet netværk.

Kronprinsparrets Stjernedryspriser
Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gives hvert år til en kunstner, som har vist mod til at gå nye veje inden for sit kunstneriske felt, og en nytænkende aktør inden for socialt arbejde.

Det kunstneriske og tværæstetiske studio How to Kill a Dog, med Emma Sehested Høeg og Jennifer Vedsted Christiansen i spidsen, modtog Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris for deres nyskabende scenekunst. 

”How to Kill a Dog river tæppet væk under myter og tabuer. De insisterer på at være for meget og tage plads. De gør scenekunst til en fest, og deres forestillinger er sanselige, sjove, sprudlende og ikke mindst grænseoverskridende. Samtidig løfter How To Kill a Dog vigtige samtaler om køn, identitet og ligestilling,” sagde Kronprinsessen blandt andet i sin motivationstale. 

Indsatsen ”Energi til Hinanden”, der drives af Esbjerg Jobcenter, modtog Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris for at tage afsæt i de unges behov og ønsker og tage nye metoder i brug, når de vejleder unge på vej mod job og uddannelse: 

”Først og fremmest har de rykket hjælpen ud af kommunens kontorlokaler til et sted, som de unge kan identificere sig med. De har skabt et fællesskab, hvor de unge hver dag mødes af andre unge i samme situation. Her får de lov at udforske, lære og udvikle sig sammen. Og i møderne med ligesindede opstår drømme om forandring og troen på sig selv,” sagde Kronprinsen i sin motivationstale. 

Kronprinsparrets Priser blev sendt direkte på DR1 og kan ses på DRTV. Showet er produceret af DR i samarbejde med Bikubenfonden. Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret.