Program for H.K.H. Kronprinsens besøg i Niamey i Niger den 24.-25. maj 2023

Under et to-dages besøg i Nigers hovedstad Niamey den 24.-25. maj 2023 har H.K.H. Kronprinsen sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen sat fokus på flere dagsordener, der alle kredser om kampen for klimaet.

Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix ©

Niger og Sahelregionen er særligt sårbare over for klimaforandringer med temperaturer, der stiger 1,5 gange hurtigere end det globale gennemsnit. Klimaforandringer forstærker eksisterende konflikter om knappe ressourcer og forværrer sårbarheden samt de humanitære behov blandt de fattigste befolkningsgrupper.

På rejsens første dag mødtes H.K.H. Kronprinsen og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen med Nigers Præsident H.E. Mohamed Bazoum og udenrigsminister H.E. Hassoumi Massaoudou. Ved mødet blev der blandt andet drøftet Nigers erfaringer fra landets medlemskab af FN’s Sikkerhedsråd, mens Kronprinsen og ministeren fremlagde Danmarks mærkesager. Det sker som led i indsatsen for Danmarks kandidatur til FN’s Sikkerhedsråd, når der skal vælges nye medlemmer i 2024.

I mødet med Præsidenten blev et nyt samarbejde mellem de to lande lanceret, der involverer et udviklingsbidrag til Niger på 800 millioner kroner. En stor del af bidraget skal de næste fem år gå til landbrugs- og vandsektoren, hvor Niger har været en anerkendt samarbejdspartner siden 1974.

Den følgende dag besøgte Kronprinsen en skole, der har modtaget dansk støtte til genopbygning efter en brand. Gennem samtaler med børnene fik Kronprinsen indsigt i, hvilke udfordringer almindelig skolegang kan have i Niger, men også et konkret blik ind i en af Nigers vigtigste politiske prioriteter: fokus på pigers uddannelse.

Efter et møde med en danskstøttet forretningskvinde, der har oparbejdet en fødevarevirksomhed med fokus på den lokale afgrøde moringa, var Kronprinsen i selskab med en række unge mennesker. De er alle del af et Red Barnet-projekt og delte deres beretninger om ungdomsliv og bekymringer for klimaforandringer, fattigdom og beskæftigelse.

Dagens sidste to besøg satte fokus på sikkerhedssituationen i regionen, og Kronprinsen besøgte således Nationalgardens Uddannelsescenter, før besøgsprogrammet sluttede af med en tur på floden i Gendarmeriets både. Her blev det også afslutningsvis drøftet, hvordan klimaforandringerne påvirker Niger-floden og de millioner af mennesker, der bor langs flodens 4180 kilometer bredder.

Program

Besøget finder begge dage sted i Nigers hovedstad Niamey.

Onsdag den 24. maj

H.K.H. Kronprinsen deltager i møde med Nigers Præsident H.E. Mohamed Bazoum og udenrigsminister H.E. Hassoumi Massaoudou
H.K.H. Kronprinsen deltager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen i møde med Nigers Præsident H.E. Mohamed Bazoum og udenrigsminister H.E. Hassoumi Massaoudou.

Torsdag den 25. maj

H.K.H. Kronprinsen besøger UNICEF-skolerne Pays-Bas I og II
H.K.H. Kronprinsen deltager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen og UNICEF i skolebesøg på to afdelinger af skolen Pays-Bas I og II. Skolen har modtaget dansk støtte til at genopføre bygninger efter en voldsom brand. Derudover har Danmark støttet opførelsen af latriner og solceller på skolerne.

 H.K.H. Kronprinsen besøger virksomheden Groupe Malayka
H.K.H. Kronprinsen besøger sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen den grønne virksomhed Groupe Malayka, som Danmark har støttet gennem et tidligere landeprogram. Under besøget er der fokus på bæredygtighed, ligestilling og iværksætteri.

H.K.H. Kronprinsen besøger sammen med Red Barnet ungeprojektet Gallery Taweydo
H.K.H. Kronprinsen deltager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen og Red Barnet i møde med unge fra projektet Gallery Taweydo med fokus på inddragelse, klimaforandringer og uddannelse.

H.K.H. Kronprinsen besøger Nationalgardens Uddannelsescenter
H.K.H. Kronprinsen besøger sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen Nationalgardens Uddannelsescenter og overværer træningen af styrkerne. Besøget, som er arrangeret af EUCAP, har fokus på sikkerhed, stabilisering og menneskerettigheder.

H.K.H. Kronprinsen deltager i sejltur på Nigerfloden med Gendarmeriet
H.K.H. Kronprinsen deltager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen i sejltur på Nigerfloden i Gendarmeriets både. Med på sejlturen er også repræsentanter fra Nigers miljøministerium. Under sejlturen vil der være fokus på klimaforandringers påvirkning af floden og Niger.

H.K.H. Kronprinsen deltager i officiel reception
H.K.H. Kronprinsen deltager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen i cocktail dinatoire med Nigers regering, samarbejdspartnere samt medlemmer af det diplomatiske korps.