Program for H.K.H. Kronprinsessens besøg til Vanuatu, Fiji og Australien den 23.-28. april 2023

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen besøger sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen østaterne Vanuatu og Fiji samt Australien den 23.-28. april 2023.

Foto: Stine Heilmann ©

Med rejsen vil Kronprinsessen og ministeren sætte fokus på konsekvenserne af klimaforandringer i Stillehavsregionen. Besøget på Vanuatu den 23.-24. april finder således sted kort tid efter, at østaten har været ramt af to cykloner og to jordskælv. Kronprinsessen vil blandt andet deltage i feltbesøg til kriseindsatsområder og få lejlighed til at mødes med aktører, som forestår genopbygningsprojekter i kølvandet på naturkatastroferne.

Stillehavsøerne Vanuatu og Fiji tilhører gruppen af små udviklingsøstater, som i stigende grad oplever konsekvenserne af de globale klimaforandringer. Som kandidat til FN’s Sikkerhedsråd lægger Danmark vægt på, at de små stater har en stærk stemme i de globale klimaforhandlinger og i spørgsmål om international fred og sikkerhed.

Stillehavsøerne har også en række demografiske og udviklingsmæssige udfordringer, herunder i forbindelse med seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder. Dette er en mærkesag for Danmark og et fokusområde for Kronprinsessen, som siden 2010 har været protektor for FN’s Befolkningsfond (UNFPA).

Besøget på Fiji den 25.-27. april gennemføres delvist sammen med eksekutivdirektør for UNFPA Natalie Kanem. Her vil Kronprinsessen blandt andet sætte fokus på, hvordan ødelæggelser og evakueringer i kølvandet på klimaforandringerne medfører øget risiko for seksuel og kønsbaseret vold, og hvordan sundhedssystemet arbejder på at beskytte kvinder og piger i sårbare situationer.

Den 28. april besøger Kronprinsessen og ministeren Sydney i Australien, hvor Hendes Kongelige Højhed vil deltage i et arrangement med danske erhvervsrepræsentanter, som er involveret i den grønne omstilling i Australien, samt besøge en række danskledede projekter relateret til bæredygtigt byggeri og transport.

Program

Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Søndag den 23. april

Besøgets to første dage finder sted på østaten Vanuatu.

H.K.H. Kronprinsessen deltager i møde med Vanuatus minister for klimaforandringer
Kronprinsessen og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen modtager en briefing fra Vanuatus minister for klimaforandringer H.E. Ralph Regenvanu.

H.K.H. Kronprinsessen besøger lokalsamfundet Pele Island
Kronprinsessen og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen besøger lokalsamfundet på Pele Island, som har været hårdt ramt af de to cykloner og to jordskælv, der for nyligt har ramt Vanuatu.  

På Pele Island har indbyggerne i samarbejde med en række partnere, herunder FN’s Udviklingsfond (UNDP) og Den Globale Miljøfacilitet (GEF), iværksat initiativer til forebyggelse af klimaforandringer og udvikling af bæredygtig energi.

H.K.H. Kronprinsessen modtager briefing
Kronprinsessen modtager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen en briefing om den aktuelle politiske situation på Vanuatu, Fiji og i regionen af EU’s delegation i Stillehavsregionen.

Mandag den 24. april

H.K.H. Kronprinsessen modtages af Vanuatus regering
Sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen modtages Kronprinsessen officielt af Vanuatus regering i hovedstaden Port Vila.

H.K.H. Kronprinsessen deltager i høflighedsmøde med Vanuatus Præsident
Kronprinsessen deltager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen i et møde med Vanuatus Præsident H.E. Nikenike Vurobaravu.

H.K.H. Kronprinsessen deltager i høflighedsmøde med Vanuatus premierminister
Kronprinsessen deltager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen i et møde med Vanuatus premierminister H.E. Alatoi Ishmael Kalsakau.

H.K.H. Kronprinsessen besøger lokalsamfundet Etas
Kronprinsessen besøger lokalsamfundet Etas, hvor hjælpeorganisationen ADRA med støtte fra EU har iværksat en række initiativer for kvinder i et af Vanuatus mest udsatte områder. Under besøget vil Kronprinsessen også få indblik i, hvordan man arbejder for at genopbygge samfundet efter de to cykloner, der ramte området i begyndelsen af marts.

H.K.H. Kronprinsessen deltager i officiel frokost
Kronprinsessen deltager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen i en officiel frokost med Vanuatus regering.

H.K.H. Kronprinsessen deltager i klimaarrangement
Kronprinsessen deltager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen i klimaarrangement på University of the South Pacific, hvor Kronprinsessen vil holde tale og deltage i samtaler med universitetets studerende.    

Tirsdag den 25. april

Ønationen Fiji danner ramme om rejsens program de følgende tre dage. 

H.K.H. Kronprinsessen deltager i traditionel fijiansk velkomstceremoni
Kronprinsessen modtages sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen og eksekutivdirektør for FN’s Befolkningsfond UNFPA Natalia Kanem med en traditionel velkomstceremoni i Fijis hovedstad Suva. 

H.K.H. Kronprinsessen deltager i høflighedsmøde med Fijis Præsident
Kronprinsessen deltager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen og eksekutivdirektør for UNFPA Natalia Kanem i et møde med Fijis Præsident H.E. Ratu Wiliame Maivalili Katonivere.

H.K.H. Kronprinsessen besøger teltlandsby ved Nabavatu
Kronprinsessen besøger sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen og eksekutivdirektør for UNFPA Natalia Kanem teltlandsbyen Nabavatu på Fijis næststørste ø Vanua Levu. Teltlandsbyen huser internt fordrevne i kølvandet på den cyklon, der ramte Fiji i 2020. Besøget fokuserer på konsekvenser af klimaforandringer og UNFPA’s arbejde for at sikre seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder for piger og kvinder i humanitære kriser.

H.K.H. Kronprinsessen deltager i reception og middag
Kronprinsessen deltager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen og eksekutivdirektør for UNFPA Natalia Kanem i en reception og middag med Fijis Præsident og premierminister i hovedstaden Suva.

Onsdag den 26. april

H.K.H. Kronprinsessen deltager i sejltur
Kronprinsessen deltager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen i en sejltur med det traditionelle sejlskib ”Uto Ni Yalo”. Ombord er repræsentanter fra The Pacific Community (SPC).

H.K.H. Kronprinsessen deltager i høflighedsmøde med Fijis premierminister
Kronprinsessen deltager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen i et møde med Fijis premierminister H.E. Sitiveni L. Rabuka.

H.K.H. Kronprinsessen besøger organisationer for personer med handicap
Kronprinsessen besøger sammen med eksekutivdirektør for UNFPA Natalia Kanem hovedkontoret for organisationen ”Fiji Disabled Peoples Federation”, hvor Kronprinsessen vil få indblik i UNFPAs og handicaporganisationers arbejde for sårbare personer med handicap. Kronprinsessen vil blandt andet medvirke ved overrækkelsen af ”diginity kits”, som er hjælpepakker udviklet særligt til personer med handicap i forbindelse med humanitære kriser.

H.K.H. Kronprinsessen deltager i arrangement om BOGA
Kronprinsessen holder tale ved et arrangement om alliancen BOGA (Beyond Oil and Gas Alliance), hvor minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen også deltager. Arrangementet samler højtstående repræsentanter fra Stillehavsnationerne til en drøftelse af regionens rolle i forbindelse med BOGAs vision om udfasning af olie- og gasproduktion.

H.K.H. Kronprinsessen besøger University of the South Pacific
Kronprinsessen deltager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen i en dialog med studerende fra Stillehavsregionen om klimadagsordenen og om inddragelse af unge i denne dagsorden.

Torsdag den 27. april

H.K.H. Kronprinsessen besøger Blackrock Peacekeeping and Humanitarian Assistance and Disaster Relief Camp
Kronprinsessen besøger sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen træningscentret Blackrock, hvor Fijis styrker trænes, inden de udsendes i FNs fredsbevarende missioner. Centret bistår også med indsatser i forbindelse med humanitære kriser.   

Fredag den 28. april

Besøgets sidste dag finder sted i Sydney, Australien

H.K.H. Kronprinsessen deltager i cykeltur inspireret af dansk, bæredygtig infrastruktur
Kronprinsessen deltager i en cykeltur på en af Sydneys cykelstier, som er inspireret af Copenhagen Bike Lanes. Danmark støtter op om Sydneys strategi for en mere cykelvenlig og bæredygtig by, og den danske arkitekt- og byplanlægningsvirksomhed Gehl Architects har blandt andet været involveret i byrådets udviklingsplan ”Sustainable Sydney 2030”.

H.K.H. Kronprinsessen deltager i rundbordssamtale med danske erhvervsrepræsentanter om den grønne omstilling i Australien
Kronprinsessen deltager sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen i en rundbordssamtale med danske virksomheder, som arbejder inden for den grønne omstilling i Australien.

Kronprinsessen deltager i rundvisning i den bæredygtige skyskraber Quay Quarter Tower
Kronprinsessen besøger sammen med minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen den bæredygtige skyskraber Quay Quarter Tower, som er designet af det danske arkitektfirma 3XN.