Tilknytning til The Princess of Wales Royal Regiment

Foto: The Princess Of Wales Royal Regiment ©

Siden danske Prins Jørgen, der var gift med Dronning Anne af Storbritannien, i 1689 (nogle år før hustruens tronbestigelse) blev udnævnt til æresoberst ved 3rd Regiment of Foot, har der i lange perioder eksisteret en særlig relation mellem medlemmerne af det danske kongehus og forskellige militære enheder i det britiske forsvar. 

Uafbrudt siden 1906, hvor Edward 7., der var gift med den danskfødte Dronning Alexandra, udpegede sin svoger Frederik 8. som æresoberst for East Kent Regiment (The Buffs), er denne relation gået i arv til den til enhver tid siddende danske monark. Således blev Hendes Majestæt Dronningen ved tronskiftet i 1972 udnævnt til allieret æresoberst (Allied Colonel-in-Chief) i The Queen's Regiment, som The Buffs på daværende tidspunkt var blevet en del af; en funktion Dronningen blev tildelt efter sin far Frederik 9.’s død. 

Dronningen har i hele sin regeringsperiode haft en tæt relation til sit britiske regiment, og gennem årene har Majestæten deltaget i besøg, parader og faneindvielser ved forskellige bataljoner. I 1992 blev Queen’s Regiment en del af det dengang nyoprettede Princess of Wales’s Royal Regiment, der som æresoberst havde Diana, Prinsesse af Wales, hvis titel regimentet blev navngivet efter. Majestæten videreførte her relationen som allieret æresoberst ved det nye regiment.  

Efter Diana, Prinsessen af Wales’ skilsmisse ophørte hendes opgavevaretagelse i rammen af det britiske kongehus og Hendes Majestæt Dronningen blev i 1997 udpeget som æresoberst, eller øverstbefalende for regimentet. En ganske særlig æresbevisning og påskønnelse i betragtning af, at det alene er Danmarks Dronning og Hans Majestæt Kongen af Jordan (ved Light Dragoons), der som udenlandske statsoverhoveder er æresoberster, mens denne rolle ved alle andre britiske regimenter varetages af medlemmer af det britiske kongehus.

Lørdag den 22. april 2023 vil Hans Kongelige Højhed Kronprinsen – på vegne af Dronningen – overrække en ny fane til regimentets fjerde bataljon. Faneoverrækkelsen finder sted i London på Royal Artillery Barracks.