Nyt grønlandsk og færøsk frimærke

I Grønland og på Færøerne bliver H.M. Dronningens 50-års Regeringsjubilæum blandt andet markeret med nye frimærker. Tilblivelsen af de to mærker har været omfattende, og i processen er der brugt teknikker, som går 1000 år tilbage.

Foto: Tusass og Posta ©

Frimærkefremstillingen begyndte i foråret 2021, hvor Dronningen blev fotograferet i sin grønlandske og færøske nationaldragt. Billederne af Majestæten blev taget af fotograf Steen Brogaard i Kuppelsalen på Fredensborg Slot, og efterfølgende ventede måneders arbejde for illustrator og gravør Martin Mörck, der først skabte frimærkernes udtryk og dernæst ridsede de endelige motiver ind i stål i forholdet 1:1. Denne teknik og arbejdsform med billedskabelse går helt tilbage til højmiddelalderen.

Det grønlandske frimærke viser Dronningen ved en fjord med isfjelde i baggrunden, og det færøske viser Majestæten ved Magnuskatedralens ruin i bygden Kirkjubøur på øen Streymoy. Frimærkerne er udgivet af henholdsvis det grønlandske selvstyreejede teleselskab Tusass og det færøske postvæsen Posta. Gennem tiden har Dronningen og medlemmer af den kongelige familie været motiv på en række grønlandske og færøske frimærker, og derudover er særlige begivenheder i Kongehuset flere gange blevet markeret med udgivelsen af et frimærke i de to lande.

Frimærkerne, der udgives i miniark, kan købes fra den 14. januar 2022.